B Biche

B-BLADIEBLA

FEATURED

wijalamamaMy column published in the Netherlands!

De kerstvakantie is voorbij, de scholen zijn weer begonnen en ik pak al dansend een grote koffer in om morgen op te vliegen. Maar – de kerstvakantie is toch voorbij? Ja, de vakantie wel, maar de ‘vakantie-in-eigen-land-vakantie’ niet! Ik bedoel, de ‘vakantie-in-eigen-geboorte-land’, want ik woon sinds 2011 niet meer in, jawel – ‘eigen land’.

Sinds ik in het buitenland gesettled ben, met papa Paulo en kind, gaan we vaker naar Nederland dan ooit te voren. Wel zo leuk voor de opa, oma en overgrootouders in kwestie die we hebben gemist tijdens de feestdagen. Minder leuk voor haar, want nu ze kan lopen, is zitten in een vliegtuig natuurlijk saai. Helemaal saai werd het toen ik na een luierverschoning op de tablet neerplofte en het scherm in duizend stukjes spatte. HELP wat nu?

IMPROVISEREN. Non stop! Ja, vliegen met een peuter kan je vergelijken met een Snake-spelletje (weet je nog?) die je probeert uit te spelen, maar waar je game over blijft gaan. Denk je net op de goede weg te zijn – je beter en beter wordt, langer en sneller – maar maak je telkens NET voor je record de verkeerde move. Hup, terug naar start. Keer op keer.

Mijn tip om het vliegtuig-ritje zonder scènes uit te spelen is om te beginnen; ‘never change a winning recipe!

Als je peuter zich vermaakt, leidt niet af! Geen kusjes. Geen ‘ga nu maar even hier zitten, wil je wat eten, wat drinken?’ NIETS! Bevries en enjoy je moment van rust en stilte. Iedere minuut is er namelijk 1. Tiktoktiktok.

Zodra je ziet dat de activiteit begint te vervelen, zorg dat je een alternatief in je hoofd hebt, zodat je hup door kan, naar ’t volgende, zonder dat kindlief gefrustreerd raakt. Een paar van deze (non ipad) activiteiten op een rij:

– armleuning omhoog, armleuning omlaag
– vliegtuig raam open, vliegtuig raam dicht
– gordel los en gordel vast
– tas inpakken, tas uitpakken
– sticker op neus, schoen, vinger, trui

Zo simpel is het! Het zal je verbazen hoeveel minuten ze hier zoet mee zijn. Daarnaast is eten en lezen altijd prima tijdverdrijf. Een doosje rozijnen of het broodje zelf uitpakken en opeten scoort ook goed, en doet de tijd sneller vliegen dan het vliegtuig. Toen ik haar boekje opensloeg begon ze typisch te swipen (nee de ipad is kapot lieverd) maar het werd al snel erg leuk. Waar is schaap? Waar is hond? Wat doet ’t varken? Welke kleur is dit? Ja, lezen is leuk!

Verder zorgen we altijd dat we op de laatste rij in het vliegtuig zitten, zodat we alleen mensen voor ons hebben die voor afleiding kunnen zorgen en de achterkant als klimrek gebruikt kan worden. Daarbij boeken we de stoel aan het raam en aan het gangpad, met de middelste stoel dus vrij. Niemand boekt natuurlijk de vrije stoel in het midden, waardoor we 9 van de 10 keer, 3 stoelen op een rij hebben! Genoeg ruimte om te spelen en slapen.

De laatste voorbereiding-voor-vertrek-trick is om een stuk oud speelgoed of ander ding in te pakken (bijv 3 stukjes duplo, of een pleisterdoosje) wat echt als een cadeautje ontvangen wordt en voor minuten interessant is. Yep – zoals ik al eerder zei – elke minuut is er een!

Dus lieve lezer, een lang verhaal kort: blijf scherp en creatief. Vliegen is kinderspel en jij speelt de hoofdrol, op de achtergrond. Geniet!

 

XO
Bibiche

You can also find me on FACEBOOK & INSTAGRAM

Leave A Comment